Західноукраїнські традиції: як готують паски в цих регіонах України

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як святкують Великдень у західних регіонах України
Getty Images

Як святкують Великдень у західних регіонах України - розповіли у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Костянтин Грубич разом із командою "Сніданку 1+1" дібралися до найвищої оселі Коломийського району, аби дослідити унікальні традиції святкування великодня у західних регіонах України.. Це Печеніжинська громада села Слобода. Тут живе 74-річна Марія Остап'юк. Одягнувши вишиту власноруч святкову сорочку і пов'язавши обов'язкову хустку, Марія разом з дочкою, онукою і правнучками знову замішує тісто для пасок і забуває про хвороби. Як місити великоднє тісто, Марія знає з малечку. Особливий сільський рецепт дістався Марії спадково, так само, як зараз її дівчатка - нащадки, вона допомагала колись випікати великодні хліби своїй мамі - Парасці.

Марія Дмитрівна у своїй Слободі - зірка, бо вона місцева співачка, що пише сценарії для сільських свят. "Співалки", або по міцевому: "перепілки". Марія пише їх сама, вони довгі і кожна зі своїм сюжетом - цілий блокбастер. А її діти та онуки у Слободі традиційно ходять на "хапанки" у чистий четвер перед Великодним, тобто йдуть з хати у хату і кажуть: "Слава Ісусу Христу".

Гуцульські паски більше схожі на короваї - жодної глазурі тут не визнають. Головне - вгадати з температурою у печі,а саме випікання триває не менше години. Марія Остап'юк не лише дбає про збереження стародавніх традицій, але й передає свої знання про випікання великодніх пасок молодшим поколінням у своїй родині. Це для неї не лише спосіб згуртування родини, але і спосіб передачі унікальної спадщини, яка допомагає зберегти історію та культуру українського народу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі