Маріуполь у 2014: як насправді розпочалася війна для міста Марії

Розповідаємо про спробу окупації Маріуполя у 2014 році, та як місту вдалося вистояти.

Поділитися:

19 травня о 22:00, до других роковин повної окупації Маріуполя, на “1+1 Україна” відбудеться телепремʼєра документальної стрічки “20 днів у Маріуполіяка у 2024 році здобула “Оскар”. Фільм розповідає про злочини росіян в Маріуполі, про які має знати та пам’ятати світ. І про те, як місто Марії до останнього чинило опір.

Історія опору для Маріуполя — не нова. Ще у 2014, коли росія розпочала війну, місто теж стало однією з першочергових цілей ворога. Що відбувалося у місті Марії 10 років тому? Та як йому вдалося вистояти? 

Маріуполь на початку російсько-української війни

Користуючись кризою після Революції Гідності, у лютому 2014 росія окуповує Крим. Навесні того ж року країна-загарбник починає сепаратистські рухи на сході України, зокрема в Донецькій та Луганській областях. Сепаратисти захоплюють адміністративні будівлі та проголошують створення самопроголошених "Донецької Народної Республіки" (ДНР) та "Луганської Народної Республіки" (ЛНР).

Маріуполь, як одне із найбільших міст Донецької області, був важливим для окупантів. З середини квітня 2014 року будівля міської ради та інші важливі об'єкти на території міста перебували під контролем російських сил.

Як звільнили Маріуполь у 2014

Спецоперація зі звільнення міста була спланована і проведена протягом одного дня 12 і 13 червня. У звільненні міста брали участь 150 бійців спецбатальйону "Азов", дві роти спецбатальйону "Дніпро", дві роти Національної гвардії та спецпідрозділи МВС. Блокпости на в'їздах до міста були укомплектовані українськими збройними силами, до складу яких також входили члени Правого сектору та місцеві активісти. Атака на головний російський військовий опорний пункт почалася близько 5 ранку і тривала кілька годин.

13 червня 2014 року над міською радою Маріуполя замайоріли синьо-жовті прапори, і місто було звільнене від російських окупаційних військ. Українські війська остаточно запобігли просуванню російських військ у напрямку Запорізької області та "прокладанню" сухопутного коридору до анексованого Криму.

Попри це місто перебувало лише за 20 км від лінії фронту. Так, 24 січня 2015 ворог обстріляв житловий район Маріуполя. За остаточною інформацією СБУ, загинуло 29 людей, поранено 92 громадян, серед загиблих та поранених родини, діти, підлітки.

Маріуполь у 2022 році

Облога Маріуполя розпочалася 1 березня, за 4 дні після початку повномасштабного вторгнення. Місто безперестанку обстрілювали з великої кількості видів зброї. За інформацією Донецької обласної державної адміністрації, потужність випущених по місту снарядів в тротиловому еквіваленті більша за атомну бомбу, яку скинули на Хіросіму. Маріуполь тримав оборону 86 днів, однак у травні 2022 потрапило під повну окупацію. Наразі місто перебуває під контролем тих, хто винищив його майже вщент, депортував понад 50 тисяч його містян, а ще кілька десятків тисяч безжально вбив. За підрахунками Маріупольської міської ради, кількість загиблих маріупольців за час штурму може сягати 100 тисяч осіб.

20 днів у Маріуполі

Документальна стрічка Мстислава Чернова була створена з кадрів, знятих журналістами за перших 20 днів повномасштабного вторгнення. У ній показано цивільні жертви, бомбардування пологового будинку 9 березня, обстріл російськими танками житлових будинків та низку інших кадрів, які стали резонансними. Це емоційно важка стрічка, яка точно не залишить вас байдужими. Її варто подивитися, аби ще раз пересвідчитися, що у цій війні нашим противником є абсолютне зло, яке охоче вбиває вагітних жінок, дітей та нищить одне з найбільш розвинених українських міст.

20 днів у маріуполі

Дивіться 19 травня 22:00 телепремʼєру 20 днів у Маріуполі на каналі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі